Ziekte als kans

De veiligste plek waar je kunt wonen is je lichaam. Het is je eigen huis! Maar wat te doen als je huis door ziekte, zoals kanker, aids of MS wordt afgebroken? Verhuizen is geen optie en jezelf afwijzen brengt je nog verder van huis. Dat heb ik zelf letterlijk en figuurlijk aan den lijve ondervonden. In 1996 werd ik geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en onderging vele operaties. Het veranderde mijn leven en toekomst radicaal. Zo raakte ik bijvoorbeeld mijn baan kwijt. In de loop der jaren heb ik mijn eigen antwoord gevonden hoe hiermee om te gaan en heb ik mijn leven op een andere wijze kunnen invullen die me zeer veel voldoening geeft.

Leven met een ziekte of beperking kunnen veel mensen zich in je omgeving vaak niet voorstellen. Soms creƫert dat dan ook een kloof. Een veranderd lichaamsbeeld kan er ook toe leiden dat je je niet meer begeerd voelt, angst voor afwijzing hebt, verlies van gevoel van vrouwelijkheid of mannelijkheid ervaart. Verdriet, machteloosheid en boosheid voeren vooral de boventoon met sociale isolatie als gevolg. Hoe vind je na ingrijpende operaties en na het ziekenhuis of aftakeling de weg terug naar het vertrouwen dat je goed bent zoals je bent? Hoe ga je om met een ziekte of beperking die misschien niet volledig is te helen? Hoe geef je je leven zin, inclusief de beperkingen die je ervaart?

Ik kan als therapeut en ervaringsdeskundige, je helpen om de vertrouwensband te
herstellen tussen jou en je lichaam. Om de ziekte te integreren in je leven, je vertrouwen
in het leven te herstellen zodat je de toekomst weer tegemoet durft te zien.